Lesgroepen

Vrijdag 13.15 – 13.55 uur: Roodborstjes

Kinderen kunnen starten vanaf 4 jaar bij de Roodborstjes.
Mooie en leuke liedjes zingen, luisteren naar verhalen, je stem leren kennen en gebruiken, muzikale spelletjes doen, bewegen op muziek en oefenen met het nazingen van tonen en eenvoudige melodietjes, dat is wat we doen bij de Roodborstjes.

Natuurlijk zingen we soms voor een publiek van ouders, om ons te laten horen.

Vrijdag 14.00 – 14.45 uur: Mussenklas

Vanaf 6 of 7 jaar, als je steeds beter tonen na kunt zingen, ga je zingen in de Mussenklas.
We zingen veel, doen spelletjes, bewegen, oefenen onze oren en onze stem en beginnen spelenderwijs met het leren lezen van noten.

Soms laten we ons horen aan de ouders, samen met de Roodborstjes.
En met de grote concerten zingen we een paar liedjes mee met het Merelkoor.

Maandag 15.30 – 16.15 uur: Mezengroep

Vanaf 7 à 8 jaar, ongeveer halverwege groep 4 (klas 2), als je concentratie steeds beter wordt en je tonen en eenvoudige melodietjes goed na kunt zingen, wissel je van dag en ga je naar de Mezengroep. Je gaat dan zingen in het Merelkoor.

We gaan meer werken aan stemvorming en aan noten lezen (solfège) . We gebruiken voor solfège het boek Nachtegaal.

De teksten van de liedjes die we uitvoeren, leer je thuis uit je hoofd. Je oefent thuis een aantal keer per week eventjes voor solfège, het leren noten lezen.

Maandag 15.30- 16.15: Merelkoor

Als je in de Mezengroep zit, zing je mee in het Merelkoor.
Het Merelkoor is het hoofdkoor van de zangschool.

We gaan veel canons zingen en beginnen met twee-stemmigheid.
De liedjes zijn in het nederlands en ook in andere talen. We zingen vrolijke, krachtige, mooie, ontroerende of heel dansbare liedjes. En we blijven bewegen als dat zo uitkomt. We zingen verschillende keren per jaar voor publiek.

Maandag 15.30 – 16.45: Blackbird

Ben je minstens 9 jaar oud en gaat het heel goed met het nazingen van melodieën, ga je snel door je Nachtegaalboek heen en kun je je goed concentreren? Ga je de zangtechniek steeds beter beheersen en gaat je stem erg mooi klinken?

Dan kan het zijn dat je wordt uitgenodigd om in Blackbird te komen zingen.
Blackbird is het selectiekoor en is bestemd voor de getalenteerde of vergevorderde kinderen. Kinderen uit Blackbird repeteren door tot 16.45.

We zingen hier vaak meerstemmig en in veel verschillende talen. We zingen ook in veel verschillende sferen, zo leer je je stem op allerlei manieren te gebruiken.
We werken verder aan de zangtechniek en zingen steeds meer klassieke stukken.

Ook nu krijg je solfège-les om beter van blad te leren zingen en je oefent hier thuis voor. Hiernaast leer je de teksten van alle liedjes uit je hoofd.
We zingen verschillende keren per jaar voor publiek.

De meeste kinderen uit Blackbird zingen óók in het Merelkoor.

Zit je op de middelbare school en kun je niet vroeg komen? Dan kun je in overleg, als je gevorderd genoeg bent, alleen in Blackbird komen zingen.

Meisjes zingen vaak door in een kinderkoor tot rond hun 15e jaar (bijvoorbeeld in het Nationaal Kinderkoor); jongens tot de mutatie (“baard in de keel”).